Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

1) Ohlasy co jste v clanku uvedla jsou extremy. Je to jako se hadat s nackem kricicim "Zidi do plynu" a povazovat to za mysleni vetsiny spolecnosti

2) Je rozdil mezi Prahou a prihranicnimi oblastmi. V tech prihranicnich, co vim, hodne profesi, nejen lekaru, maka venku.

Mimochodem, co se Vaseho libereckeho prikladu tyce, nevim, nakolik jsou v clanku vsechny informace. Silne pochybuji, ze by nenesli nejakeho cerstve atestovaneho. Jde o to, jestli I nechteli typicky mladeho s 60 letou praxi. Ci zda nehledali formalne kvuli smlouve ci sporum

0 1
možnosti

Mimochodem, co vim, problem neni v tom, ze by bylo malo lidi ochotnych studovat medicinu. Ale ze lekarske fakulty neberou moc uchazecu. Uspesnost u zkousek je, co jsem tak rychle vygoogloval, asi 30 %

1 1
možnosti
Foto

Karmu jsem dal, je to dobře napsané. Ale ty dvě hrubky v předposledním odstavci by Vás mohly mrzet, jinak je text chybuprostý. Nejspíš Vámi ke konci trošičku cloumaly emoce...

2 0
možnosti
Foto

Bože, koukám, hrůza, fujtajbl! Asi šotek:) Děkuju. Už jsem to opravila:-)

2 0
možnosti
JR

Vzhledem k tomu, že nikdo nechce po učitelích, aby něco platili, pokud nejdou učit, nikdo nechce po sociolozích, aby něco platili, pokud se nevěnují sociologii, zkrátka po nikom jiném nikdo nechce, aby platil za to, že se nevěnuje vystudovanému oboru, nerozumím tomu, proč by měli být právě lékaři výjimkou.

Mimochodem, umíte si představit, kdyby se všichni sociologové měli věnovat sociologii? Vždyť by umřeli hlady...

10 0
možnosti
RC

i u ucitelu uz jsem ten pozadavek (z meho pohledu nesmyslny, komunisticky) cetl.

2 0
možnosti
RC

Ty citace z diskuzi je jen ukazka komunistickeho mysleni v nasi zemi. Proto se nemuzeme dostat z mista.

Komanvoce meli

- umistenky

- pri legalnim vystehovanim ze zeme pozadovali "vykupne"

- neexistovalo neco jako dvoumesicni vypovedni doba, zamestnavatel to klidne mohl natahnout na delsi dobu, atd.

Pisatele si neuvedomuji, ze ti studenti vystudovali i z penez SVYCH rodicu. Chce snad nekdo zaplatit po nezamestnanem jeho dochazku do ZS a studium na stredni skole? Pisatele si neuvedomuji, ze ti absolventi odchazeji zejmena kvuli tomu, jake podminky pro jejich praci nastavil STAT.

6 1
možnosti
OJ

I z peněz svých rodičů? Jaký díl tvoří daňový příspěvek rodičů z celkové sumy zaplacené daňovými poplatníky?

.

Stát prostě nemá a ještě dlouho mít nebude na to, zaplatit lékaře tak, jako mohou v Německu. S tím prostě nehnem. Možná to můžeme zlepšit, posunout někam nahoru, ale tomu Německu, Holandsku, Rakousku, nebo UK se prostě zatím nevyrovnáme. Tak jestli chtějí lidé pracovat v Německu za Německé platy, ať vystudují v Německu za peníze Německých daňových poplatníků tak, jako u nás studují Slováci, nebo další národy.

2 6
možnosti
Foto

V dobách "děkujeme, odcházíme" jsem si ještě naivně myslela, že to někam povede... Přiznávám, že už jsem na uvádění záležitostí našeho zdravotnictví na pravou míru rezignovala. Ani příbuzní to nechtějí slyšet, přece jsem v balíku a ještě si snad budu vymýšlet.8-o

3 0
možnosti
OJ

Asi v balíku nejste. Rozhodně ne ve srovnání s německým lékařem. Ale víte moje kamarádka pracuje jako sociální pracovnice za 12.000 V Rakousku jí nabízejí 4 násobek. To samé platí prakticky o všech profesích (s vyjímkou různých kecálkovských profesí, kterých tam mají dostatek).

Tak necháme všechny odejít? Co je to za systém ve kterém Ukrajinci zaplatí vzdělání Ukrajincům a ti odejdou za platem do ČR. A čeští občané zaplatí vzdělání čechům a ti odejdou do Germánie. Jestli odchází za lepším také někam němečtí lékaři, třeba do USA, nebo do Emirátů, to nevím.

Je to vysavač mozků na který nakonec doplatí ten nejslabší článek. Přičemž my uprostřed tohoto řetězce sice obdržíme ty ukrajinské lékaře, kteří ale mnohdy nedosahují požadovaných standardů a nemají příslušné atestace. Ukrajina na konci řetězu pak na to doplácí nejvíc. Prostě trh bez přívlastků, se všemi důsledky.

Takže dokud nebudou všude stejné příjmy (a to prostě ještě dlouho nebudou), tak se mi jako schůdné a kompromisní řešení jeví spojit možnost vystudovat na státní škole s povinností pracovat 10 (nebo x) let v zemi vystudování. Přece to že k právu patří také povinnost není nic nemravného ani totalitního.

Peněz chce víc každý, ale téměř nikdo nemá velké peníze hned. Lékař si na své nakonec přijde, 10 let pracovat za české platy, mi nepřijde jako tak strašné. A samozřejmě že stejný princip (povinnosti) by měl být uplatňován u všech profesí, zejména těch které země prostě potřebuje a !PROTO! si ty odborníky vychovává.

2 5
možnosti
DT

Do kamene tesat. A těmi kameny (ono jich bude víc) házet na ty byrokraty, co vaši mizerii způsobili. R^

Děkuju za tenhle skvělý blog, Kateřino, jsou věci, co musí být vysloveny. R^

6 1
možnosti
OJ

Tak já se budu odlišovat tady mezi reakcemi a budu ďáblovým advokátem. Podle mě autorka nějak překroutila tu kauzální posloupnost. "Lékaři prý nejsou. Protože odtáhli. Jak jste chtěli.", napsala.

Mám tomu rozumět tak, že kdyby nebyly tyto hlasy, tak by to místo za 100 tisíc a byt nějaký ten lékař vzal? Vždyť lidé neříkají odejděte. Oni říkají: "Neodcházejte. Ale pokud už musíte odejít, zaplaťte. Studium vám nebylo zaplaceno kvůli vaší kariéře, ale kvůli tomu, aby tato země měla lékaře."

Jakkoli se zdá ten požadavek veřejnosti úzkoprsý, svoji logiku má. Jestliže naše veřejné školy generují nějaký (dostatečný) počet lékařů a oni stejně chybí, tak je prostě něco systémového špatně. Jestli jich část odejde hned do zahraničí, protože to jsou zahraniční studenti, tak ok. Sice nechápu proč daňový poplatník platí studia lékařovi z Ghany, ale budiž. Ale odchází i ti s českým občanstvím. Je to kvůli něčemu jinému než mzdě? Status? Úcta? Pochybuji - i venku se stávají lékaři obětmi rostoucího počtu žalob každého, kdo nedokáže akceptovat že člověk je tvor smrtelný a v nemocnicích se (také) umírá. Jsou to tedy peníze? Pokud ano, pak asi velké, když ani ten 100 tisícový plat netáhne. A pokud není 100 tisíc dost, pak je evidentní že náš stát v této chvíli nemá prostředky na to, uspokojit požadavky lékařů.

Za komára byla praxe, že každý obyčejný vyučený, musel pro podnik 3 roky pracovat. Pokud odešel dřív musel zaplatit. Co je na tom principu špatného nebo nemravného? Já nechci nikomu odebírat svobodu výběru zaměstnavatele, ale stát přece provozuje veřejné školy z nějakého důvodu. Provozuje je proto, aby si vytvořil PRO SEBE kvalifikované lidi. On ty školy neprovozuje pro to, aby se někomu postaral o kariéru.

Takže varianta, že lékař vystudovaný na státní škole, musí odpracovat řekněme 10 let v této zemi, nebo se vyplatit, mi přijde naprosto racionální a takový požadavek oprávněný. Znovu opakuji, že ty školy stát neprovozuje, aby vychovával odborníky ani pro Ghanu, ani pro Německo.

12 6
možnosti
OF

Stotisícový plát ? Nástupní plát lékaře je 28 000 , a nejvyšší tabulkový je asi 62 000.Můžete si to dohledat. U privátních je to jiné, dobře jsou placení praktici,

internisté mizerně.

2 1
možnosti
Foto

Výborně napsáno. Představa nevolnictví lékařů je v hlavách našich jinak velmi svobodomyslných občanů hluboce zakořeněna. R^

17 1
možnosti
Foto

Velice velice hluboce. Zoufalé;-( Vám děkujiR^V

2 0
možnosti
OF

Studium stojí rodinu 10 000 měsíčně. Za 6 let je to 720 000.A pak malý lékař nastoupí do nemocnice za 28 000 hrubého, asi tolik dostane i začínající učitel. Stojí to za to?

A můžete si přivydělat na službách A pak v novinách napíší, že vyděláváte 45 000 měsíčně. Mládeži, my starší jsme už tu přesvědčovací kampaň vzdali. Nikdo to nechce slyšet. Můžete argumentovat logicky, můžete se rozčilovat, je to stejně houby platné.

13 0
možnosti
Foto

Tomu učiteli aspoň nikdo nevyčte, když nepůjde učit.

2 0
možnosti
AC

Obdivuji Vaši vytrvalost, Kateřino. R^

Jen je škoda, že mezi lékaři není více lidí Vašeho (racionálního) smýšlení. Řada jich je buď pohodlných nebo se najdou dokonce tací, kteří jsou ochotni podrážet nohy těm ostatním. Nedávno jsem poslouchal rozhovor na Českém rozhlasu s dr. Trachtou. Do té doby jsem o něm velice dobré mínění, ale svými výroky na stranu svých kolegů, lékařů, mě přímo šokoval..a dosti zklamal.

Snad bude mít Vaše snaha pozitivní dopad. Věřím tomu. :-)

9 0
možnosti
Foto

Adame přesně. Já se s něčím podobným setkávám v diskusích na fb ( na stránkách Medicína, Nemoci a Studium na 1. LF UK). Fascinuje mě, kolik kolegů se bije za to, jak jsou podmínky vlastně skvělé a zesměšnují ty, co bojují. Ovšem pokud kápne nějaká výhoda, nerozpakují se jí přijmout...Smutné.

3 0
možnosti
  • Počet článků 62
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 13080x
Lékařka a spisovatelka. Pracovala jako pediatrička v Baťově nemocnici ve Zlíně a následně na klinice v Německu. Nyní pečuje o malé pacienty v dětské léčebně v Luhačovicích. Spolupracuje s firmou HiPP, pro kterou píše články a brožury. V podcastech „Baby talk“ sdílí své zkušenosti s posluchači coby pediatrička a maminka v jednom. Narodila se jako jednovaječné dvojče a vdala se za muže, který má taktéž svou identickou kopii. Během tří let se jim postupně narodili tři synové. V roce 2018 byla čtenáři ONA Dnes zvolena Ženou roku. Dříve psala blogy, za které obdržela i několik ocenění, série nazvaná Já, doktorin vyšla knižně. Nyní se věnuje psaní beletrie, a to románů s thrillerovým nádechem (Zítřek ti nikdo neslíbil, Odbočka v lesích, Jiné místo)