Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Je velmi nešťastné, jakým způsobem jsou vnímání lidé jednoho ze sektorů, bez něhož by se celý systém zhroutil. Váš pohled je velmi zajímavý a nabízí jiný pohled na věc, ale zvažte tento odlišný aspekt - Status a úcta ale složenky nikdy nikomu nezaplatily. A pokud doslova utopíte 10 let života studiem, abyste se stal lékařem, společenský status a úcta přijdou samy, vždyť i prachsprostý šaman byl v pravěku uctíván.

Ano, skutečně mluvím o 10 letech. protože pokud se na střední člověk fláká, chlastá a kašle na studium, na medinu se jen tak nedostane. Jenže tím to zdaleka nekončí. Protože tím, že dostudujete, se naplno dostanete do tzv. efektu červené královny - abyste udržel tempo, musíte stále běžet, staré poznatky neobstojí. Ba naopak, můžete se za ně dostat do vězení, protože jste nepostupoval podle nejnovějších poznatků - lege artis.

A pokud má někdo pocit, že pojem STÁT zaplatil budoucím zdravotníkům jejich vzdělání, ten samý STÁT má povinnost, aby si tyto svoje ovečky i podržel a staral se o ně tak, aby se jim nechtělo utíkat za lepším. Ne persekuce, ale motivace. A bič ještě nikdy nikoho nemotivoval. Už teď si holky v 8. třídě na základní škole v autobuse povídají: ,,Nechoď na zdravku. Tím si jenom zničíš celý život"(očité svědectví). S nasazováním totalitních praktik je jen otázkou času, kdy se tohle stane i lékařů.

Zažil jsem stav, kdy jedna firma anesteziologům sebrala až 10.000 na výplatách a řekla - buď to přijmete, nebo táhněte. i když jim velmi záleželo na daných lidech, tak raději odešli, protože neměli zastání.Systém se téměř zhroutil. Tak firma najednou otočila a vytvořila kampaň - najdi kolegu, dostaneš 200.000,-. Lidi už nesehnali. Protože ti věděli, jak to tam vypadá. V tu dobu už si našli místo, kde si jich vážili a patřičně to také ohodnotili.

6 0
možnosti

Nedávno jsem byl na kožním vyšetření a pak na jednom menším kožním zákroku. A upřímně jsem byl úplně opařený, když jsem slyšel, jak nízké ceny si účtují. Laserová zcela bezbolestná ambulantní operace, věc dle mého názoru značně nadstandardní a přepychová stále jen 1000 Kč a to prosím čistě cash, tohle pojišťovna neplatí. Vyšetření čistě cash 500 Kč, které plně proplatí pojišťovna. Mne nestálo za to zvednou zadek a jít si to nechat proplatit, za ten ušetřený čas jsem vydělal víc peněz. Ty ceny jsou ABSURDNÍ.

4 0
možnosti
Foto

Kateřino, dost opožděně přeji štěstí a spokojenost v kruhu rodiny!!!:-):-)R^R^ A také mimo tento kruh!!

1 0
možnosti
Uživatel požádal o vymazání
3 0
možnosti

Ještě bych dodal, co si myslim, ze by se stalo, při pripadnem zpoplatneni studia. K vystudovani medicimy musite byt chytri a pracoviti (dost chytri a hodne pracoviti). Takze se vzijte do kuze dnešního teenagera - potencionálního studenta mediciny. Proc jit na medicínu - pomaham lidem, je to prestizni, peníze???, napada vas něco dalšího?

Proc nejit na medicínu - je to drina, dlouhe (celozivotni) studium, obrovska zodpovednost, peníze???, pracovni doba, SKOLNE,

A ted si uvědomte, jaci jsou dnesni stredoskolaci - všichni si chteji užívat života, cestovat, delat co je bavi atd.

Vysledek je jasny - uz ted je o medicínu maly zajem a pripadne skolne, nebo jiné vazalstvi to ještě zhorsi. Nebo-li typicky pripad jak restrikcemi dostanu opacny výsledek, nez chci.

Jediny způsob, jak vykompenzovat tu drinu a zodpovednost jsou peníze.

Hodne stesti, az vas bude ošetřovat doktor, který uz ma za sebou 30 hodin služby...

4 0
možnosti
Uživatel požádal o vymazání
2 0
možnosti

Promiňte, ale tak pokřivené vnímání reality jsem už dlouho u někoho neviděl. Stát nic neprovozuje pro sebe. Stát jsme my - jeho občané. A školství provozujeme proto, abychom svým dětem tímto pomohli naplnit jejich sny a ne státu jeho tabulky. Stejně jako student IT má právo odejít pracovat do Googlu do USA - jestliže je to jeho vůle a má na to schopnosti. Stejně jako obráběč na CNC má právo vydělávat v Irsku, tak i lékař má stejná práva. A je úkolem nás všech vytvořit našim lidem takové podmínky, aby se jim chtělo zůstat. Deset let povinná služba? Za tabulkový plat? A rodinu bude zakládat ve čtyřiceti? Tak to můžeme lékařské fakulty rovnou zavřít. Už se na ně nepřihlásí ani ti nejnaivnější.

10 0
možnosti

R^ A mít slušné podmínky pro práci, ne že je nechají dělat dva dny v kuse - a pak se diví, že to není v lidských silách a doktoři jsou lidi, co prostě jednoho hezkého dne přestanou fungovat úplně.

5 0
možnosti

Kateřino, nerozčilujte se s ním. Vždyť ani neudrží informaci o tom, kde co četl a vyčítá vám věci, co psal úplně jiný člověk.

Zbytečně si kazit den s člověkem, kterému jde možná primárně o pozornost, jedno jakou cestou a formou je získána. Vy víte, co myslím... :-)

5 0
možnosti

Ano spletl jsem se, to o těch Ukrajincích napsal ten pán. Omlouvám se. Nicméně si myslím, že to, že lékař podepíše kontrakt o podmínkách svého vzdělávání včetně závazku následně na pracovišti pracovat, včetně poměrně tvrdé smluvní sankce pro případ nedodržení dohody, nemusí být tak v nepořádku, jak mnozí píší. Je samozřejmě otázka, není-li takové ujednání v rozporu s pracovním právem. To si myslím, že byste měli přezkoumat především. Jinak ale v zásadě: Co lze namítnout proti tomu, že nemocnice s omezenou kapacitou školitelů chce mít jistotu, že vyškolený po svém vyškolení setrvá? Děkuji, myslím, že už nemám, co bych dodal.

0 0
možnosti

Lékařské povolání není pekařina, Nesnižujte se. Pekaři také neskládají přísahu. Na pomocného pekaře stačí měsíční zácvik. Pořád pomíjíte podstatnou věc, asi jste si nepřečetla: Jestliže je mladému lékaři nabídnuto doškolení v jeho profesi, a to doškolení kterým získá zkušenosti, znalosti a dovednosti, které bez takového doškolení přímo v nemocničním zařízení získat nikde jinde nemůže a podmínkou školitele je, že se takový lékař před nástupem do tohoto proškolení (fakticky na praktikantské místo mladšího lékaře) písemně zaváže po skončení tohoto (několik roků) trvající zácviku (zakončeného zkouškou profesní způsobilosti) setrvat u školitele po několik roků na místě, které mu bude určeno nebo zaplatit veškeré náklady svého vyškolení + mzdu, je to prostě KONTRAKT. Je výlučně věcí lékaře zvážit, jestli tento kontrakt přijme a nebo ne. To není žádné nucení. Má právo nabídku nepřijmout, v takovém případě mlže odejít pracovat do farmacie, otevřít se svoji ordinaci (dostane na její zřízení i dotaci, bude-li ta, kde je ho nejvíce potřeba, což nelékařské profese nemají) nebo může zkusit štěstí v cizině, Eventuelně se může rozhodnout lékařské povolání nenastopit. Má tedy stejnou volnost jako kdokoli jiný v jakékoli jiné profesi. Nevím, co se vám na tom nelíbí. Justiční čekatelé před lety po dobu tří roků pracovali za mzdu kolem deseti tisíc korun než byli připuštěni k justiční zkoušce. Také to nebyl žádný med. A dá se předpokládat, že podobně tvrdé podmínky nastanou časem i těm, kteří budou chtít vstoupit do oboru jako řemeslníci s plným oprávněním vykonávat dobře honorovanou práci., Je to otázka času. / Pokud jde o výši mezd lékařů: Znovu, my bychom vám samozřejmě přáli klidně stejné platy jako mají v tom Německu, my vám však z našich platů nemůžeme dát na pojistném tolik, aby to na to vystačilo. Sami tolik nevyděláme. Kdo za to?

0 3
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS