Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Láká vás studium medicíny? Zvažte to! – část pátá (Jsi lékař, tak služ, slouho!)

Dnes něco na téma služby. Ne každý totiž tuší, co si pod tím představit. A medik na škole, pro toho je představa nočních služeb zážitkem, kterého se nemůže dočkat. Nebojte, až se dočkáte, zážitek to bude. Malina, hoši, malina.

Víte, je potřeba to formulovat jinak. To s těmi přesčasy a službami.  Pro laiky je v tom chaos. Přesčas si pacient představuje tak, že doktor zůstane dýl v práci, aby se stihlo to, co musí být dokončeno. Třeba takový chirurg přece v 15:30 neodhodí skalpel a neřekne, že to dodělá zítra. Když si pacient spojí slovo přesčas s touhle představou, a pak s výrokem, že lékaři přesčasy vypoví, nemůžeme se pacientovi divit, že má na doktora vztek.

Prací přesčas se podle zákoníku práce rozumí práce konaná nad stanovenou týdenní pracovní dobu a podle mě jí definuje právě situace, kterou jsme popsala. Situace, kdy je prostě potřeba zůstat v práci i poté, co má zaměstnanec právo odejít domů.  Situace se vyskytne nečekaně a neměla by se opakovat příliš často. Maximálně osm hodin v jednotlivých týdnech a 150 hodin v roce.

Tak a teď si vemte, že lékař odpracuje i víc než 1000 hodin přesčasů ročně. Někomu v údaji ujela nula, ne? Ne.

Jde totiž o služby. A v nich o ty hodiny, kdy je doktor v práci „přes-čas“, tedy mimo těch klasických 40hodin týdně, na které se vystavuje pracovní smlouva. Smlouva na jedno zaměstnání a jemu odpovídající plat.

Sloužit znamená, že někdo z týmu lékařů zůstane v práci i po pracovní době. Pozor, ne, že do služby přijde odpoledne, tedy poté, co ráno dospal službu z předchozího dne. Ale že po osmi hodinách v práci prostě pokračuje bez pauzy dál. Celé odpoledne, celou noc, až do rána. Ráno se přivítá s kolegy, povypráví jim, jak se měl a pokračuje s nimi v rozjeté šou, dokud nemá v 15:30 oficiální padla pro ten den…

Je to jakoby například kadeřnice (když nám to s ní v mém minulém blogu  tak šlo) po osmi hodinách zavřela dveře jedné provozovny a přešla o dveře dál do té další. Tam stříhala až do večera. Taky dle situace kontrolovala a doupravovala střihy udělané dopoledne. Ty, co si střihla sama, i ty, co dělaly kolegyně. Hezky mít přehled o všem a všech, kdyby se někde něco, víteco. Stříhala by i v noci, až do ranního kuropění, no a ráno by do sebe kopla kafe a přešla do své původní provozovny, kde už by jí samozřejmě stála fronta.

Popsala jsem to proto, aby si někdo služby nepletl s provozem na směny. Provoz na směny mají sestřičky (a také lidé v jiných profesích). Střídají se v ranní, odpolední a noční, ale pokaždé přijdou do práce je na 8 (či 12) hod. A ve výsledku si tímto stylem odpracují zmíněných klasických 40 hodin týdně. Směny, služby. Kruci, obojí začíná na „S“, nejspíš proto se to tak plete, nebo spíš proto to mají pacienti v hlavách tak propojené a nechápou, co těm doktorům na službách tak vadí. No to, co jsem právě popsala. I kdyby doktor odsloužil jen jednu službu týdně, už na té jedné službě nasbírá 16 přesčasových hodin (od 15:30 do 7:00 dalšího dne). Kde je pak těch maximálně povolených 8hodin týdně přesčas, o kterých mluví zákoník práce? Ty jsou na papíře, ve skutečnosti si doktor  za jedinou službu nasbírá přesčas na dva týdny dopředu, mazec, co?

Tuhle jeden můj známý přišel na to, že máme na lékařáku postel. Prý co si stěžujem, když si v práci můžem lehnout. Víte, vyspat se na posteli doma a ve službě, je stejné, jako sedět v křesle a v elektrickém křesle. Nedá se to dostatečně vysvětlit, ale stačí to jednou prožít. To, že do jedné v noci obíháte jednotlivá oddělení, děláte přijmy, kontrolujete výsledky, předěláváte léčbu, pícháte kanyly, lumbální punkce, všechno (jste tam sami, pamatujete?) a když se konečně svalíte do postele, zazvoní za půl hodiny telefon, že jede rychlá. Přiožralý puberťák, co ho našli před barem. Dýchá vám etanol do obličeje, kope do vás, pere se se setrou a posílá vás do prdele. Vy máte dojem, že už v ní dávno jste. Ale spali jste, tak co si stěžujete!

Někteří lidé tomu nevěří, jiní žasnou. Když jsem třeba ráno dělávala příjem dítěte na naše oddělení a  ujišťovala jsem při tom rodiče, že si večer dítě zkontroluju, poněvač sloužím, nechápali někteří, co tím myslím. Jak večer? Vždyť jsem v práci teď, ráno. Jiní se mě při noční obchůzce oddělení ptali, jestli jsem v práci „ještě“, nebo „už“, tedy jestli jsem byla v mezidobí doma a trochu jsem se vyspala. Nejspíš na mě bývalo docela znát, že už nejsem právě nejčerstvější zboží. Starám se o zdraví jejich dítěte, chápete, měli trochu strach. O to dítě, o mě asi ne.

Někteří se mě následující den v poledne ptávali, jestli vůbec někdy odcházím domů, nebo jestli máme k dispozici nějaké nemocniční byty přímo v areálu (lépe přímo na oddělení). Mysleli to žertem, ale nám lékařům to moc legrační nepřipadá, to mi teda věřte.

Na to, jestli chcete sloužit, se vás nikdo neptá. Stejně jako na to, jestli po škole nastoupíte za ten směšný plat do nemocnice, nebo někam jinam. Na vybranou moc nemáte.  Jistě, můžete jít třeba smažit hranolky do Mekáče, finančně vyjde dokonce líp, když na sebe necháte prskat mastný olej. Ale právě jste zdolali významnou životní metu, dokončili jste medicínu, vy do toho zdravotnictví prostě chcete. I přesto, že se podpisem smlouvy upíšete i k povinnosti sloužit, jasně, no problem.

Jenže - představte si malé oddělení. Pracují na něm čtyři lékařky. Kvíz za jednoho bludišťáka. Kolikrát do měsíce musí po pracovní době zůstat doktorka daného oddělení v práci „přes-čas“ na odpoledne a noc, aby se nikdy nestalo, že by oddělení zůstalo bez lékařského dohledu? Jsou to náročnější počty, nechci nikoho přetěžovat, bludišťáky vem čert. Vydělte si 30 dní těmi čtyřmi lékařkami a na každou tak připadne 7 krát bezva možnost věnovat se pacientům 32 hodin v kuse. Počítám do toho samozřejmě i víkendy a svátky. Ty se totiž pro vás, jako pro lékaře, stanou vzácnou událostí.  Jestli se ostatní v okolí radují, že volno o Vánocích pro letošek vychází naprosto dokonale, pro tým v nemocnici je to peklo k pláči. Citlivějším jedincům doporučuji nepřemýšlet nad rozpisem služeb za situace, když si některá z lékařek vezme dovolenou, nebo, můra jedna, onemocní.

No a třešničkou za tohle všechno je fakt, že plat lékaře, veřejně uváděný v mediích, je brán i s penězi za ten „přes-čas“. Trochu mimo, ne? Každému je snad jasné, že v systému, který jsem právě popsala,  má nemocniční lékař stran odpracovaných hodin regulerně dvě (někteří i tři) zaměstnání. Že pak bere 50.000? No vydělme si to dvěmi (prácemi) a máme reálnou částku za 40 hodinové zaměstnání lékaře.Už tomu rozumíte?

Ostatní profese to také nemají lehké, o tom nepolemizuji. Ale momentem, kdy jako čerstvý doktor překročíte práh nemocnice, se vzdáváte nároku na něco tak samozřejmého, jako je řádný odpočinek po práci, či čas pro sebe a rodinu.

A tak se lékaři začnou ozývat, že to nezvládají, a že je potřeba to řešit. A když řešení nepřichází, tak se domluví, že nezákonné množství přesčasů vypoví a …

A to se nikdy nestane, víte? Protože se vždycky najde hrdina, který v tom nechce nechat ani kolegy, ani pacienty, ani vedení nemocnice. Který bojuje (pardon slouží) až do strhání vlastního těla, dokud se nezničí. Stane se z něj přesně ten doktor, na kterého si pak pacienti stěžují v diskusích. Ten vyhořelý, ten cynik, ten, co se  „ani neusmál“. Každý ho zažil ,každý ho ze svého okolí zná. Tak teď už víte proč.

Systém zdravotní péče u nás z dlouhodobého hlediska přežívá díky altruismu lidí, kteří do něj v dobré víře vstoupí, nechají se semlít a po letech vyplivnout bez kouska vděku okolí. Je to špatně a musí se o tom mluvit. Proto to dělám. Protože nic z toho, co se v českém zdravotnictví děje, veřejnost neví. A dokud to nebude vědět, tak se nic nezmění. Bohužel.

Autor: Kateřina Karolová | pondělí 8.4.2019 14:07 | karma článku: 47,57 | přečteno: 28177x
  • Další články autora

Kateřina Karolová

Wellness pobyt v hotelu? Ne. Děsivá exkurze do jiného století.

Přála jsem si odpočinek na pár dní, dámský relax s mou sestrou. Vytouženou pauzu od pracovní a rodičovské role. Wellness, masáž a dobré jídlo. A tak jsem zapátrala, načež mi do oka padnul hotel s názvem Harmonie.

27.10.2023 v 8:00 | Karma: 45,08 | Přečteno: 16123x | Diskuse| Společnost

Kateřina Karolová

Láká vás studium medicíny? Zvažte to! – část desátá (Pohotová pohodová pohotovost)

Milí budoucí lékaři, naděje naše. Chtěla bych vás seznámit se zákulisím pohotovosti. Jestli se nemůžete dočkat lékařské profese, bylo by fér vědět, čemu se chystáte upsat duši.

3.10.2021 v 21:51 | Karma: 42,54 | Přečteno: 8608x | Diskuse| Společnost

Kateřina Karolová

Taky jste si přála malou princeznu a lítaj vám doma Páni kluci?

Nedávno jsem potkala holčičku jak z katalogu. Zapletené culíky, nehtíky na růžovo, opodál její těhotná maminka. Ptám se: „Co to bude?“ Prý zase holka, že si to tak s manželem naplánovali. To já taky. A mám tři kluky.

22.9.2021 v 7:30 | Karma: 40,60 | Přečteno: 3934x | Diskuse| Společnost

Kateřina Karolová

Rodinná idyla za dob pandemie? S mými dětmi - leda ve snu.

Tak se prý blíží čtvrtá vlna. Vypadá to,že zavřou školy, školky, všechno. Teda až po volbách, jasný. Budem opět všichni pospolu.Při vzpomínce na letošní jaro hledám číslo do Bohnic. Ani Chocholouškovi bych mé tři školkáče nepřála.

9.9.2021 v 13:39 | Karma: 42,71 | Přečteno: 6871x | Diskuse| Společnost

Kateřina Karolová

Cestování s Českými dráhami? Únikovka pro otrlé!

Tak jsem si z Moravy vyjela do Prahy. S partou holek, navštívit kamarádku, jen tak na otočku, oslavit její narozeniny. Ráno tam, večer zpátky. Chtěly jsme se vyhnout D1, takže vlakem. Zážitek, který mi vydrží až do důchodu.

18.7.2021 v 22:54 | Karma: 47,33 | Přečteno: 20929x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 62
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 13080x
Lékařka a spisovatelka. Pracovala jako pediatrička v Baťově nemocnici ve Zlíně a následně na klinice v Německu. Nyní pečuje o malé pacienty v dětské léčebně v Luhačovicích. Spolupracuje s firmou HiPP, pro kterou píše články a brožury. V podcastech „Baby talk“ sdílí své zkušenosti s posluchači coby pediatrička a maminka v jednom. Narodila se jako jednovaječné dvojče a vdala se za muže, který má taktéž svou identickou kopii. Během tří let se jim postupně narodili tři synové. V roce 2018 byla čtenáři ONA Dnes zvolena Ženou roku. Dříve psala blogy, za které obdržela i několik ocenění, série nazvaná Já, doktorin vyšla knižně. Nyní se věnuje psaní beletrie, a to románů s thrillerovým nádechem (Zítřek ti nikdo neslíbil, Odbočka v lesích, Jiné místo)