Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Kateřino, píšete o českém zdravotnictví, nebo o evropském? Protože spousta věcí je společná, některé věci jsou v Němcích horší než tady. Nenapíšete srovnání? Nemyslím si že stačí "stejný zmatek ale lepší plat".

Pořád v lese i na plese, doma i ve světě má doktor medicíny velíký respekt. Přesto, že mnozí z nás to pociťují jinak.

Znova - díky za nosné a emotivní psaní. Máte sílu = máte odpovědnost.

PS: znáte https://bradna.blog.idnes.cz/ ?

1 0
možnosti
Foto

Pane Roberte, píši o českém zdravotnictví. V Německu je spousta věcí horších, to máte pravdu. Zajímavá myšlenka ohledně srovnání, možná se do ní pustím v příštím blogu. Děkuju za tip:) PS: skvělý odkaz, nezanala jsem, počtu si:) díkR^

0 0
možnosti

Kateřino, je dobré články dávat i do rubriky "Politika" nebo "Společnost", ve kterých se udržíte déle na přední straně. :-)

1 0
možnosti
Foto

Vidíte, to jsem nevěděla, díky za tip:)R^

0 0
možnosti

Kateřino, prosím vás, jaké máte zkušenosti s alkoholismem lékařů, třeba vašich bývalých spolupracovníků, je to opravdu takový jak většina zdrojů uvádí? Děkuji za odpověd :-)

0 1
možnosti
Foto

Dobrý den Jiří, zajímavý dotaz. Mezi svými přáteli a kolegy zatím žádného alkoholika nemám, nebo se jim to daří dobře skrývat:) Opravdu nevím o nikom ze svého okolí, kdo by s tím měl problém. Nejspíš nejsme příliš vhodný vzorek pro průzkum:)

1 0
možnosti
Foto

Kateřino, čtu Vás z dálky, jsem na pouti z Porta do Santiaga. Moc pěkně napsáno, i diskuse je docela zajímavá a u některých i očekávané úrovně. Těším se na blogerský potlach

3 0
možnosti
Foto

Už se těším na fotky.:-)

1 0
možnosti
Foto

R^A hlavně zapsat to samé na několik různých míst.:-P

2 0
možnosti
Foto

J49o87s82e59f 84B77á30r54t70a

30. 4. 2019 13:09

A to jsou ještě doktoři, kteří kromě administrativy publikují své zkušenosti v odborných časopisech a tráví spoustu času na kongresech. Tak se posouvá medicína a takových lékařů si vážím. Líbí se mi blogy o medicíně, avšak někteří lékaři závislí na blogu (jeden i více denně) by se možná lépe uplatnili psaním odborných publikací. Cením si však každého lékaře, který dobře vykonává svou práci.

2 0
možnosti
Foto

Dobrý den pane Josefe, já bych se těch doktorů z blogů zastala. Určitě nejsem jediná, co píše blogy, ale jezdí i na kongresy. Zrovna ted o víkendu byl jeden v Luhačovicích, pediatrický Festival kazuistik, a moje přednáška měla docela úspěch:) Jestli ono to nebude tím, že nemusím tupě vyplňovat administrativu, ale čistím si hlavu činností, která mě baví. Což je to psaní. Kolegové z oboru byli velmi spokojení, přínos pro praxi tam byl, nechť kolegům ubyde administrace a ve vyšetřeném čase dělají, co je baví. To medicínu posune určitě dál.

5 0
možnosti

90% těch papírů, na které si všichni stěžujete a kvůli kterým je málo času na pacienta, se v důsledku vypisuje proto, abyste nešli sedět, až vás stejný pacient zažaluje za cokoliv, co se mu nebude líbit a co jste podle jeho názoru udělali blbě.

2 1
možnosti
Foto

Ano, samozřejmě. Svět je zvrácený. A s takovou tu doktořinu bude chtít dělat čím dál tím míň lidí. Můj důchod a přidružené choroby nevidím vůbec růžově...

3 0
možnosti

J31a69n 75P57e57š42u84l54a

30. 4. 2019 10:32

Paní Karolová, článek se Vám povedl. Máte literární talent. Včetně krásného srovnání pacientů s řízky a kynutými knedlíky. Nádherně se to četlo. Aniž bych to chtěl snižovat, podobné zábavné historky jsem kdysi poslouchal jako student VŠE od svých bývalých středoškolských spolužáků, tehdy mediků. Asi je ta medicína inspirativní. Nebo se na ni hlásí inteligentní lidé, kteří to svoje IQ a EQ dokáží dobře projevit nejen v práci.

Ale teď k tématu. Ano, byrokracie je asi hodně a přibývá jí všude. Dokumentace musí být, hlavně v tak důležité oblasti jako je náš život a zdraví. Ale místo drahých sekretářek by české zdravotnictví mělo udělat totéž co například dánské - všechno propojit do počítačové sítě, aby se dokumentace neduplikovala a co jeden lékař (třeba praktický) napíše, to druhý (třeba v nemocnici) snadno přečte, jakmile vloží pacientovu zdravotní kartu do čtečky. Pak nebudou potřeba sekretářky - ostatně, toto povolání je pomalu na vymření, protože manažeři ve firmách si dnes velkou část administrativy (vedení schůzek, objednávání letenek a hotelů, ...) dělají sami pomocí chytrých aplikací na internetu, většinou bez tisku a razítkování. Jenže k prosíťování zdravotnictví by byl potřeba kvalitní systém, který by stál miliardy, musel by být zabezpečený proti únikům dat apod. Kde tečou miliardy, je i potenciál ke korupci. Korupční obvinění - pokud vím nikdy nepotvrzená - zabily někdejší IZIP a začít s něčím novým si nikdo netroufne. Bohužel. Protože opravdu není věcný důvod, aby např. pacient musel chodit do ordinace pro recept na léky, které bere dlouhodobě - ten je potřeba automaticky poslat do lékárny. Nebo aby si v nemocnici nemohli online přečíst kompletní, jednotně strukturovanou dokumentaci od obvoďáka, aniž by ten musel cokoliv zvlášť sepisovat. Až se toto zavede, nebude potřeba najímat sekretářky. Ale kdo najde odvahu takovýto systém vytvořit?

2 1
možnosti
Foto

Pane Jane, děkuji za skvělou reakci a naprosto s Vámi souhlasím. Já sama vykazuji v oblasti počítačové techniky a moderních technologií naprsoto průměrnou inteligenci, takže jsem odkázána na jiné, kteří by byli schopní celý systém zefektivnit a zasíťovat tak, aby byl bezpečný a funkční.Bohužel, jakoby tomu vládl pravěk. Kulturní šok jsem zažila při pobytu v Německu, kdy se propouštěcí zprávy psaly ručně(kolegové z Čech mi psali, že mi zašlou vyřazené psací stroje),následně se diktovaly sekretářce, ta je přepsala do pc,lékař si to přečetl,ev poupravil,pak si to přečetla primářka a pak to teprve opustilo brány zařízení.To samé přijímací protokol. u každého pacietna znovu a znovu,ručně vypsat kolonky, které jsme s ním vyplnovali třeba už před dvěma týdny.Neexistovalo něco zkopírovat z pc a vložit jako předdefinovaný text.Přitom v pc programy za miliony. Nechápala jsem. Teď jsem už chvíli mimo medicínu (na mateřské), tak tajně doufám, že doba kamenná mezitím pokročí k té bronzové...

3 0
možnosti

D63a52v14i60d 87V73l48k

30. 4. 2019 10:04

Nojo pak nezbývá pro samé papírování ani kousek času na malé flirtování s krásnou paní doktorkou a to je naprd.;-) Držím palce všem doktorům ať to s námi vydrží a díky moc za jejich práci:-)

3 1
možnosti
Foto

Pan Šimek je, domnívám se, již v důchodu, takže ať. Ale pan Filipczyk asi ještě pracuje, pak se nestačím divit, kde bere čas mě tady cepovat.

0 1
možnosti

Kdysi nám primář v jedné velké nemocnici, během prvního roku praxe, sdělil, že psaním na stroji strávíme 60% pracovní doby. Byla to lež.Bylo to 80% pracovní doby.

Všechny diagnozy musely být latinsky.I kdyby jich bylo deset, i kdyby se latinsky v běžné praxi už 100 let nepoužívaly. Morbus ischemichus cordis, fibrilatio atriorum chronica, blocus rami Tawari dextri...to jsou ty běžné, známé. Nebylo možno

napsat ani jednu diagnozu česky.Lékař musel přepsat celou propouštěcí zprávu.

Po velké vizitě 2 mladé lékařky a dokonce jeden mladý kolega brečeli. Kdo nebrečel ? No přece já ! Primář všechny mladé lékaře ponižoval přímo u lůžka pacienta. Ty tam necítíš ten reflex / Achillovy šlachy? On ho vyklepal, já ne. Tím si jako pomáhal k diagnoze diabetické neuropatie. Středověk / Rok 1979/, Referuj ! Diagnozy....kreatitinin, cukr, bílkovina v moči,několik glykemií, co je na rentgenu, v EKG, krevní obraz....., léky, vývoj nemoci, poslechový nález na srdci ,reflexy,komplikace....všechno jsem museli mít v hlavě,běda se podívat do papírů.

Rakousko uherský dril. Před vizitou všichni v pozoru.Sestra si vzala trochu šunky,z která zbyla z pacientské stravy a dostala 500 Kčs pokuty. Já jsem

měl plat 1800 Kčs, jako topič na brigádě v 6 ročníku /odpolední a noční/ jsem vydělal

2500 Kčs za měsíc.

4 0
možnosti

Sekretářka , která psala jen pro soudružku ředitelku a primáře, měla o tisícovku více.Zapomněl jsem na noční služby /za všední 7 Kčs na hodinu, zedník tehdy bral na fušce 30 Kčs a více/. Dnes mladý lékař dostane 28 000 Kčs, stejně jako učitel. Asistentka učitele snad dostane jako nástupní plat 22 000 Kčs.

Středoškolačka.Paní Černá nepochopila nic. Když budete psát na stroji 80% pracovní doby, neuděláte kvalitně příjem, nestanovíte kvalitně diagnostický ani léčebný plán, nenaučíte se,pacienty, u vizity budete za blbce, primář se bude po vás vozit, v životě nedostanete prémii,pod zamínkou,že jste slabý. Mladý lékař má vyšetřovat, učit se ultrazvuk v pracovní době, nikoli po pracovní době, jako většina mých kolegů.Po práci musí studovat doma v klidu u kafíčka a ne zůstávat denně v práci do pěti a studovat dokumentaci pacientů ,jako jsme to dělali my ! / neplacené přesčasy/ nevolnictví zrušili u nás v roce 1848 a v Polsku v roce 1863 /ruský zábor /, ve zdravotnictví ale vesele pokračuje. Staří do důchodu, mladí za kopečky,to zde opakují neustále.

4 0
možnosti
  • Počet článků 62
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 13080x
Lékařka a spisovatelka. Pracovala jako pediatrička v Baťově nemocnici ve Zlíně a následně na klinice v Německu. Nyní pečuje o malé pacienty v dětské léčebně v Luhačovicích. Spolupracuje s firmou HiPP, pro kterou píše články a brožury. V podcastech „Baby talk“ sdílí své zkušenosti s posluchači coby pediatrička a maminka v jednom. Narodila se jako jednovaječné dvojče a vdala se za muže, který má taktéž svou identickou kopii. Během tří let se jim postupně narodili tři synové. V roce 2018 byla čtenáři ONA Dnes zvolena Ženou roku. Dříve psala blogy, za které obdržela i několik ocenění, série nazvaná Já, doktorin vyšla knižně. Nyní se věnuje psaní beletrie, a to románů s thrillerovým nádechem (Zítřek ti nikdo neslíbil, Odbočka v lesích, Jiné místo)