Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Láká vás studium medicíny? Zvažte to! – část desátá (Pohotová pohodová pohotovost)

Milí budoucí lékaři, naděje naše. Chtěla bych vás seznámit se zákulisím pohotovosti. Jestli se nemůžete dočkat lékařské profese, bylo by fér vědět, čemu se chystáte upsat duši.

Pokud se vám po šesti letech šílené, nekonečné a  tvrdé dřiny podaří vyškolit se na doktora, tak vězte, že vás (v jistých oborech) práce na pohotovosti nejspíše nemine.

Pohotovost, to je taková velmi oblíbená část nemocnice. Asi jako vyhlášená hospůdka. Lékaři v ní tráví čas dobrovolně, a to po vlastní pracovní době. Málokdo z lidí si to uvědomuje, někteří tomu dokonce nevěří. Ale ano, opravdu to tak je. Na pohotovosti nepracuje lékař, který by do této služby přišel natěšený a odpočatý, nezačíná mu žádná "dvanáctka", po které by mohl regulerně odejít domů a vyspat se z prožitých traumat. Ne. Pokud se nejedná o vypomáhajícího doktora v důchodu, tak na pohotovosti potkáte lékaře, který právě přišel z práce, a který se, po skončení ordinačních hodin pohotovosti (tedy ráno následujícího dne), plynule do své práce zase vrací. Systém to tutlá, falšují se výkazy práce, dělá se na několik dohod, stará písnička...Určitě už jste ji někde zaslechli. K autobusákovi, který takhle riskuje, by si běžný občan nesedl. K doktorovi si však klidně zajde.

Paradoxní je, že na pohotovost by měli primárně mířit pacienti, jejichž zhoršený zdravotní stav nesnese odklad v ošetření. Měl by je prohlédnout někdo dokonale koncentrovaný a schopný perfektních reakcí. Pacienti v ohrožení života děsí lékaře i v běžnou pracovní dobu, ale stres se může rozložit mezi všechny členy týmu. Každý zabere. V ordinačních hodinách pohotovosti však lékař pádluje sám. A navíc už vyčerpán.

Jednou jsem si během vlastní služby udělala test pozornosti. Kdosi mi ho kdysi poslal na mail a já ho zkusila absolvovat uprostřed nekonečné noci, ve chvíli, kdy jsem unaveně čekala na statim indikované výsledky krve. Zajímalo mě, jestli projdu. Takže takhle. Výsledky mé pozornosti a reakční rychlosti byly stejné, jako u člověka, který má několik promile. Alkohol v krvi by mi nikdo neprokázal, přesto se moje tělo nacházelo ve stavu drsné opilosti.

Tak co, už máte strach? Já jo. Protože pacientem se jednou stane každý z nás. A požadovat po přepracovaném lékaři bezchybný výkon je jako vábit z jalové krávy tele, že?

Možná si říkáte, že to zvládnete, že se těšíte, že to změníte. I já taková byla. Plná nadšení a odhodlání. Jenže pak zůstane jen pocit zneužití. Systémem i pacienty. Systém vás nutí dělat věci, které nemůžete zvládnout a pacienti vás nutní dělat věci, které nejsou potřeba.

Nerozumíte? Já vám to objasním. Lékař na pohotovosti by se měl věnovat jen a pouze vysoce akutním případům. Jenže ve skutečnosti musí ošetřit všechny a všechno, tedy i bezvýznamný balast, vatu, která pohotovost vůbec nepotřebuje. A to s poklonkami, úsměvem a radostí. Pohotově a pohodově. Lidé se to tak naučili, vždycky to tak bylo a prý i bude. Hippokrat a tak.

Na pohotovosti se setkáte s lidmi, kteří vám bez mrknutí oka sdělí, že jdou k lékaři odpoledne, protože ráno musí do práce (jak vtipné, vy také).

Budete se muset usmívat na lidi, které trápí chronické obtíže. Odmítají však čekat na plánovaný termín vyšetření, na pohotovosti by to mohlo být rychleji. Necítí se hůř, nejsou ohroženi na životě, přesto přijdou a vyžadují si váš čas. Klidně se postaví do řady lidí, co akutně krvácí a ještě se vztekají, že se někdo předbíhá.

Na dveře vám budou klepat lidé, které už jste ošetřili, ale jdou se radši znovu ukázat a poradit, když se s vámi tak hezky povídá.

Budete věštit ze skleněné koule,  suplovat obvoďáka a opakovaně vysvětlovat základní pojmy.

Drtivá většina pohotovostní klientely si neporadí s podáním léku na bolest či teplotu. Sama nic nevymyslí.

Co se vlastního zdraví týče, zdá se mi společnost téměř nesvéprávná. Radši se zajedou zeptat. Doktor tam od toho je a nemůže se zástupu pacientů dočkat. Lační po tom, odpovídat uprostřed noci na telefonáty typu "je to dávkování Paralenu na krabičce správné?" případně "mám si zajet ráno ještě k dalšímu lékaři?"

Řekněte mi - je normální, že si lidi dokážou nainstalovat aplikace do mobilu, nebo se zorientovat v nabídkách smart televizí, ale nemají zdání, co dělat ve chvíli, kdy jejich dítě píchne vosa? To je fakt velký špatný.

A tak si, milí medici, rozmyslete, jestli to vážně chcete.

Protože systém očekává pohotovou pohodovou pohotovost. Budete schopni vyhovět?

Autor: Kateřina Karolová | neděle 3.10.2021 21:51 | karma článku: 42,54 | přečteno: 8609x
  • Další články autora

Kateřina Karolová

Wellness pobyt v hotelu? Ne. Děsivá exkurze do jiného století.

Přála jsem si odpočinek na pár dní, dámský relax s mou sestrou. Vytouženou pauzu od pracovní a rodičovské role. Wellness, masáž a dobré jídlo. A tak jsem zapátrala, načež mi do oka padnul hotel s názvem Harmonie.

27.10.2023 v 8:00 | Karma: 45,08 | Přečteno: 16123x | Diskuse| Společnost

Kateřina Karolová

Taky jste si přála malou princeznu a lítaj vám doma Páni kluci?

Nedávno jsem potkala holčičku jak z katalogu. Zapletené culíky, nehtíky na růžovo, opodál její těhotná maminka. Ptám se: „Co to bude?“ Prý zase holka, že si to tak s manželem naplánovali. To já taky. A mám tři kluky.

22.9.2021 v 7:30 | Karma: 40,60 | Přečteno: 3934x | Diskuse| Společnost

Kateřina Karolová

Rodinná idyla za dob pandemie? S mými dětmi - leda ve snu.

Tak se prý blíží čtvrtá vlna. Vypadá to,že zavřou školy, školky, všechno. Teda až po volbách, jasný. Budem opět všichni pospolu.Při vzpomínce na letošní jaro hledám číslo do Bohnic. Ani Chocholouškovi bych mé tři školkáče nepřála.

9.9.2021 v 13:39 | Karma: 42,71 | Přečteno: 6871x | Diskuse| Společnost

Kateřina Karolová

Cestování s Českými dráhami? Únikovka pro otrlé!

Tak jsem si z Moravy vyjela do Prahy. S partou holek, navštívit kamarádku, jen tak na otočku, oslavit její narozeniny. Ráno tam, večer zpátky. Chtěly jsme se vyhnout D1, takže vlakem. Zážitek, který mi vydrží až do důchodu.

18.7.2021 v 22:54 | Karma: 47,33 | Přečteno: 20929x | Diskuse| Společnost

Kateřina Karolová

Co si, matko, napečeš, to si taky sníš!

Dřív jsem neměla příliš pochopení pro lidi, kteří selhávají v naprosto obyčejných situacích. Úklid dětského pokoje, ranní odchod z domu, smysluplný rodinný program, společná večeře. A pak jsem se stala matkou.

13.12.2020 v 19:59 | Karma: 45,08 | Přečteno: 13349x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 62
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 13080x
Lékařka a spisovatelka. Pracovala jako pediatrička v Baťově nemocnici ve Zlíně a následně na klinice v Německu. Nyní pečuje o malé pacienty v dětské léčebně v Luhačovicích. Spolupracuje s firmou HiPP, pro kterou píše články a brožury. V podcastech „Baby talk“ sdílí své zkušenosti s posluchači coby pediatrička a maminka v jednom. Narodila se jako jednovaječné dvojče a vdala se za muže, který má taktéž svou identickou kopii. Během tří let se jim postupně narodili tři synové. V roce 2018 byla čtenáři ONA Dnes zvolena Ženou roku. Dříve psala blogy, za které obdržela i několik ocenění, série nazvaná Já, doktorin vyšla knižně. Nyní se věnuje psaní beletrie, a to románů s thrillerovým nádechem (Zítřek ti nikdo neslíbil, Odbočka v lesích, Jiné místo)