Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Na některé lidi si i odplivnout škoda

Ne každé dítě vznikne z lásky či nerozvážné rozkoše. Mnoho žen žije roky v domácím násilí,aniž to kdo tuší.Mnoho mužů využívá nátlaku právě přes děti, které jsou pro danou ženu to nejcennější,co má. Máš, ženská,víc dětí? Hanba ti!

Představte si, dozvěděla jsem se o tom, že mezi kamarádkami mých kamarádek je jedna, co se jmenuje Zuzka, má pět dětí a zůstala na ně sama.  Neshody s partnerem. Historie dlouhá deset let.  Život s manipulátorem. Domácí násilí. Děje se to za zavřenými dveřmi, těžko soudit viníka. Ale vezměme si fakta. Zatímco byla Zuzka jednoho dne s dětmi venku, vyměnil její partner zámky na dveřích. Oznámil jí, že už se do bytu nedostane a Zuzka tak zůstala na ulici. Doslova. Za ruku těch pět dětí. 10 let, 7 let, 5 let, 3 roky, a ten nejmladší, tříměsíční, v šátku na prsou. Veškeré věci za zamčenými dveřmi. Poraď si, jsi matka. Umí si to někdo představit?

Řekla jsem si, že by nebylo špatné proložit blog několika výroky, vyřčenými na Zuzčin účet. Tak tedy první z nich:

- Proč jste se do toho bytu stěhovala, bez smlouvy? Na co si stěžujete? (úřednice, která se kauzou zabývá)

- S prominutím, nezlobte se, ale vy jste mi káča, nechat si udělat tolik dětí (psycholog,  který má rodině pomoci vyrovnat se se situací)

Řeknu vám to takhle. Já Zuzku osobně neznám, nikdy jsem jí vlastně ani neviděla. Dozvěděla jsem se o ní z vyprávění mých kamarádek a mé sestry, všechny s ní chodily na střední školu. A po letech se s ní náhodou potkaly. Aniž by tušily, čím vším si Zuzka prošla, a s čím se aktuálně potýká.

To s těmi vyměněnými zámky na dveřích se stalo před rokem. Od té doby Zuzka prošla azylovým domem, bydlením u rodičů a několika podnájmy.  Všude jen chvíli, co prý s tolika lidma najednou, nikdo na to nebyl připravený. Materiálně přežívala díky darům charity a okolí, na své věci neměla právo. Vlastníkem bytu je partner, je jen na jeho vůli, zda Zuzce či dětem oblečení poskytne, nebo ne. Takže ne.

Zuzka se obrátila na sociálku, OSPOD, policii, soudy.  Vše se vleče, nikdo prý nic nezmůže, otec dětem fyzicky neubližuje, takže co.  Dokonce má právo s nimi pravidelně trávit čas. Jedno odpoledne v týdnu a každý lichý víkend. Jistě, je to otec. Co na tom, že děti při předávání pláčou, otce se bojí, nechtějí s ním být, že na to existují videozáznamy i potvrzení očitých svědků. Nacpat dítě do prostoru pro nohy, mezi sedadla, zamknout auto a odjet. Dítě nemá právo styk s otcem odmítnout, je to maření soudního rozhodnutí. Matka musí dítě na předání řádně připravit. Otec má právo, takže tečka.

-Je normální, že děti křičí. Jak jinak si mají vytvořit vztah k otci? Nebojte, ony si ty děti zvyknou (kolizní opatrovník dětí, který se kauzou zabývá)

-Pokud děti nebudou respektovat rozhodnutí soudu, budou moci být matce odebrány. (sociální pracovnice, která se kauzou zabývá)

Po třičtvrtě roce stěhování se Zuzce podařilo sehnat stálé bydlení v jedné malé vesničce. Domek v žalostném stavu, nájem vzhledem k jejím možnostem i stavu nemovitosti příšerný, težko říct, proč na smlouvu kývla. Člověk v takovou chvíli musí být asi opravdu zoufalý. Zoufalý z toho, že vám, jako matce, hrozí odebrání dětí z důvodu, že neumíte zajistit stabilní bydlení. Takže možná proto tu smlouvu prostě podepíšete. Jste s dětmi a pro děti. Z mála děláte víc.

Hledáte alternativy, jak si přivydělat. Osamostatnit se. Zuzka vyrábí raw pokrmy, roznáší letáky, hlídá ke svým i cizí děti.  Málo? No zkuste víc s pěti dětmi.  A hoďte si kamenem.

- finanční gramotnost k zblití, plánované rodičovství k zblití (uživatel facebooku, Pavla Horáková, ve veřejné diskusi)

Rozhodly jsme se Zuzce pomoci. Každá z nás přispěla. A pak mě napadlo, zveřejnit Zuzčin příběh u sebe na facebooku. Popsala jsem ve zkratce vše, co se stalo a přidala odkazy na její profil.

A zvedla se neuvěřitelná vlna pomoci, dobra, podpory a sdílení. Zuzka se díky ní doslova odrazila ode dna. Začali se jí ozývat lidé, kontaktovat jí přes fb, ptát se, zajímat se a nabízet pomoc.  Kamarádky se složily, sesbíraly věci a dovezly je přímo dětem. Zuzka, plná vděčnosti vzkázala všem, kteří se zapojili: „Už jen to, že v tom nejsem sama, když jsem s tímto pocitem žila posledních několik let, je pro mě nabíjející a vím, že jsme se konečně dostali na správnou cestu. Ti, co nás podporují, se neptají PROČ, ale JAK můžou pomoci, CO JEŠTĚ udělat. Hledají cesty, stejně jako my.
Protože ať už si myslíte cokoliv o tom, že má žena v dnešní době tolik dětí, ať už jakkoliv dokážete analyzovat psychiku oběti, vztah tyran-oběť, lze pochopit jen zlomek naší cesty. Moje děti, moje Lásky, jsou pro mě vším, a proto sdílím svůj příběh, protože vím, že jsem dělala všechno, co bylo v mých psychických a fyzických možnostech a o děti pečovala vždy a za všech okolností. Děkuju vám z celého srdce.

Zuzka stabilizovala životní funkce. Čas plynul a bylo jasné, že je potřeba najít nové bydlení. Nájem, ke kterému se upsala, by zkrátka sama z dlouhodobého hlediska neutáhla. Znovu se zapojily kamarádky, znovu jsem se rozhodla využít sílu facebooku a zveřejnila jsem další příspěvek o Zuzce. Tentokrát zaměřený na konkrétní dotaz, a to, zda někdo neví o bydlení za přijatelnou cenu. Šlo v podstatě o inzerát, kterých jsou na sociálních sítích stovky. Zuzka nežádala o finanční dary, ani o materiální pomoc. Jen o informaci, ohledně podnájmu v jejím okolí. Ovšem můj příspěvek na fb odjistil smršť o síle 8 tisíc sdílení a skoro patnáct set komentářů. Někteří lidé měli potřebu vyjádřit, co si o hledání podnájmu pro matku s pěti dětmi myslí:

-Fo VanKenobi : Zuzka by se měla naučit držet nohy u sebe...

-Magdaléna Hnilicová Vrabčeková: Fo VanKenobi ja to vidim podobne...mam 2deti a s manzelem vime co to obnasi- a to mame oba vzdelani,praci a bydleni...kazdy jak chce,ale nevim k vuli vlastni nezodpovednosti apelovat na dobrotu a soucit druhych..ja bych na to nemela ani nervy ani zaludek

-Mony Rezeková Kissová:  Fo VanKenobi myslim, ze v dnesni dobe 5 deti, neni normalni. A urcite nejste blb...jak vas tady nekdo nazval...je to vas nazor a v podtstate souhlasim,ze mela pani premyslet jinak a ne rodit, jak na bezicim pase

-Andrejka Liebscherová Jako sorry ale 5 deti v dnesni dobe maj zensky kvuli pridavkum a aby nemuseli makat

Víte, i kdybych neznala podrobnosti, i kdybych celou věc posuzovala naprosto nestranně, tak Zuzka je ta, co děti odnosila, porodila a stará se o ně nejlíp, jak může. To ona s nimi tráví čas, ona je drží nad vodou. Zaslouží si za to odsoudit?  Kde se berou lidé, kteří mají potřebu si kopnout do matky pěti  dětí v nouzi, a ani trochu se nezabývají tím, kdo Zuzce ty nohy roztáhl. Kde je otec dětí se svými povinnostmi vůči tomu, co způsobil?  Zasít a nechat napospas osudu? Nebýt lynčován? Ten na to má právo? Právo šaría, nebo jak se tomu tady u nás, v civilizované zemi říká? Ženy jsou vinny?  Nechápu, kde se to zlo v lidech bere.

Ale víte co? Nejsme na tom tak špatně, jak by se zdálo. Na uvedené výroky odpověděly protiútokem stovky cizích lidí. Ne, ozvalo se přes čtrnáct set lidí, ozývají se další a 95% z diskutujících uvedené výroky odsoudili.

Fo VanKenobi něco tak nechutného jsem už dlouho nečetla. STYĎTE SE !!!

Fo VanKenobi na to musí být vždy dva!!!!! Kde je ten "statečný" chlap, co nechal svoje děti "osudu". Jasně, může za to Zuzka......nechte kolena koleny a zkuste popřemýšlet, jestli by jste byl tak statečný a měl jich tolik..

Chlap který si udělá 5 děti a pak je nechá na pospas osudu není chlap ale ubožák a vsechno se mu to vrátí dvojnásob......sdílím.

-  jste zena v mych ocicjh vzbuzujici respect. Z celeho srdce vam preji vse dobre s naprostou jistotou ze vy to date. A vasim detem? Ti to nejvetsi bohatstvi Co k zivotu potrebuji Uz maji, maji totiz vas. A mate pravdu zkusenost s psychopatem opravdu nepochopi nikdo kdo nezazil, diky bohu pac to nepreji nikomu.

Ten chlap je takový ubožák. Vyhodit na ulici ženu je už tak dost odporný, ale ženu s pěti dětmi. No to je vrchol 

-  Tak tohle mě dostalo paní je bojovnice, držím ji palce z celého srdce...koukala jsem na její profil, ty dětičky jsou tak krásný 

Přemýšlím, kolik z žen, které kritizuijí, bylo na potratu. Pak tvrdí, že ,,mají rozum". Tahle paní to neudělala. Ta má zase srdce.

Vznikla myšlenka na benefiční koncert. Ve vesničce žijící folklorem, v místě, kde působí jedna ze Zuzčiných kamarádek. Zapojily se i děti ze školy. Má to smysl.

https://www.facebook.com/skola.kasava/videos/500331720497008/UzpfSTEwMDAwMTMwNDg1ODI0NDoyMDU0MTE5ODcxMzA4MTU1/

Síla sociálních sítí je obrovská. Odpovídám lidem, kteří mi píší do zpráv, komunikuji s lidmi, kteří mají konstruktivní nápady a chtějí je se mnou probrat. Ozvala se mi paní z novin i z televize. Organizuje se sbírka, transparentní účet, cizí lidé nabízí materiální pomoc, nebo bydlení u nich doma. Přeposílám zprávy Zuzce a píšu kamarádkám. A lidé píší ve veřejné diskusi i mě:

Michal Potáček kolik jste skutečně přispěla vy? nebo jen sdílíte a držíte palečky? A přitom jí stačilo jen vysvětlit obsah pojmu planovane rodičovství a finanční gramotnost. No ale to byste pak nemela napln na ty stovky hodin, co trávíte na blogu. No ale at se Vam dari.

Pavla Horáková Kateřina Karolová prinosnejsi by bylo zase vzít lekarsku literaturu, kazuistiky a doucit se,co ste zapomnela v uzitecnem oboru a jit lecit lidi nez toto,pak by ty hodiny casu mely mnohem vetsi vahu nez honeni karmicky.  tak držet holky bydlenky pospolu no a srdíčkujte a blogískujte.

A tak blogískuju. Víte proč? Abych tentokrát ukázala na ty, co si myslí, že hejtování se obejde bez následků. Tak u mě ne. Fo VanKenobi, Horáková, Potáčku a spol – srdíčko, karmičku a pusu, věřím, že vás lidi ocení.
 

Autor: Kateřina Karolová | sobota 13.4.2019 11:20 | karma článku: 44,14 | přečteno: 10133x
  • Další články autora

Kateřina Karolová

Wellness pobyt v hotelu? Ne. Děsivá exkurze do jiného století.

Přála jsem si odpočinek na pár dní, dámský relax s mou sestrou. Vytouženou pauzu od pracovní a rodičovské role. Wellness, masáž a dobré jídlo. A tak jsem zapátrala, načež mi do oka padnul hotel s názvem Harmonie.

27.10.2023 v 8:00 | Karma: 45,08 | Přečteno: 16119x | Diskuse| Společnost

Kateřina Karolová

Láká vás studium medicíny? Zvažte to! – část desátá (Pohotová pohodová pohotovost)

Milí budoucí lékaři, naděje naše. Chtěla bych vás seznámit se zákulisím pohotovosti. Jestli se nemůžete dočkat lékařské profese, bylo by fér vědět, čemu se chystáte upsat duši.

3.10.2021 v 21:51 | Karma: 42,54 | Přečteno: 8605x | Diskuse| Společnost

Kateřina Karolová

Taky jste si přála malou princeznu a lítaj vám doma Páni kluci?

Nedávno jsem potkala holčičku jak z katalogu. Zapletené culíky, nehtíky na růžovo, opodál její těhotná maminka. Ptám se: „Co to bude?“ Prý zase holka, že si to tak s manželem naplánovali. To já taky. A mám tři kluky.

22.9.2021 v 7:30 | Karma: 40,60 | Přečteno: 3931x | Diskuse| Společnost

Kateřina Karolová

Rodinná idyla za dob pandemie? S mými dětmi - leda ve snu.

Tak se prý blíží čtvrtá vlna. Vypadá to,že zavřou školy, školky, všechno. Teda až po volbách, jasný. Budem opět všichni pospolu.Při vzpomínce na letošní jaro hledám číslo do Bohnic. Ani Chocholouškovi bych mé tři školkáče nepřála.

9.9.2021 v 13:39 | Karma: 42,71 | Přečteno: 6869x | Diskuse| Společnost

Kateřina Karolová

Cestování s Českými dráhami? Únikovka pro otrlé!

Tak jsem si z Moravy vyjela do Prahy. S partou holek, navštívit kamarádku, jen tak na otočku, oslavit její narozeniny. Ráno tam, večer zpátky. Chtěly jsme se vyhnout D1, takže vlakem. Zážitek, který mi vydrží až do důchodu.

18.7.2021 v 22:54 | Karma: 47,33 | Přečteno: 20927x | Diskuse| Společnost

Kateřina Karolová

Co si, matko, napečeš, to si taky sníš!

Dřív jsem neměla příliš pochopení pro lidi, kteří selhávají v naprosto obyčejných situacích. Úklid dětského pokoje, ranní odchod z domu, smysluplný rodinný program, společná večeře. A pak jsem se stala matkou.

13.12.2020 v 19:59 | Karma: 45,08 | Přečteno: 13349x | Diskuse| Společnost

Kateřina Karolová

Zakázali vám kvůli blbýmu viru zábavu? Netruchlete, má to řešení!

Nechtěla jsem psát o koronaviru, věřte mi, že ne. Ale dnes ráno na mě vyskočil tenhle článek a mě se po tom všem, co jsem zatím četla, udělalo tak fyzicky zle, že jsem to nemohla nechat být.

13.3.2020 v 10:04 | Karma: 48,24 | Přečteno: 32238x | Diskuse| Společnost

Kateřina Karolová

To nechcete zažít. Ani jako pacient, ani jako doktor. (Příběh 2. V zájmu alternativy)

Kdysi mi radil jeden starší kolega: „Nemějte mi to za zlé, ale vkročí-li do ordinace dětského lékaře matka s dítětem v šátku a jeřabinami okolo krku, je dobré, mít se na pozoru.“ Neberte mě za slovo, ale v něčem měl pravdu.

13.2.2020 v 21:46 | Karma: 48,24 | Přečteno: 54189x | Diskuse| Společnost

Kateřina Karolová

To nechcete zažít. Ani jako pacient, ani jako doktor. (Příběh 1.- magnetické kuličky)

Série blogů, ze které dnes zveřejňuji první část, je věnována příběhům, které se týkají dětského lékařství a skutečně se staly. Myslím, že je potřeba, aby se o tom vědělo. Třeba to někomu zachrání život.

20.1.2020 v 16:43 | Karma: 48,16 | Přečteno: 83298x | Diskuse| Společnost

Kateřina Karolová

Láká vás studium medicíny? Zvažte to! – část devátá (Lékař může za všechno!)

Dostal se ke mně sdílený text jedné paní, která děkovala lékařům z Uherského Brodu. Chtěla je pochválit za velmi vstřícný a neobvyklý přístup. Moc milý text. Bohužel, předposlední odstavec celkový dojem dost podělal. Posuďte sami:

29.12.2019 v 15:27 | Karma: 43,06 | Přečteno: 17172x | Diskuse| Společnost

Kateřina Karolová

Je to v akci, kup to!

Tohle celé, co vám teď povím, to se stalo před rokem. To jsem ještě byla některými zkušenostmi netknutá. Super výhodný dovoz z Číny šel tou dobou úplně mimo mě. Ale pak mě líznul. A stálo to za to.

25.11.2019 v 19:10 | Karma: 43,91 | Přečteno: 16354x | Diskuse| Společnost

Kateřina Karolová

Láká vás studium medicíny? Zvažte to! – část osmá (Zastřel si své ptáče)

Občas mi napíše někdo, kdo objeví mé blogy a má potřebu to se mnou probrat. Většinou je to kolega z oboru. Nebo čerstvý medik. Medička. Ta mi napsala nedávno. Její zprávy mě docela zasáhly. A já vám řeknu proč.

26.10.2019 v 11:44 | Karma: 43,36 | Přečteno: 13985x | Diskuse| Společnost

Kateřina Karolová

Láká vás studium medicíny? Zvažte to! - část sedmá (Roď doma a stěžuj si, na koho můžeš!)

Řekla bych, že se máme nějak moc dobře. My, jako společnost. Chtělo by to nouzi a nedostatek, abychom nějak víc docenili to, co pro nás minulé generace vytvořily. Třeba v tom zdravotnictví.

20.9.2019 v 18:32 | Karma: 46,24 | Přečteno: 12801x | Diskuse| Společnost

Kateřina Karolová

Tímto prohlašuji punčocháčovou sezónu za zahájenou

Pokud jste v dětství podzim nesnášeli, staňte se matkou. Podzim dostane šanci převzít roli vašeho oblíbeného ročního období. Jako matky od dětí si podzim zamilujete. A já vám řeknu proč.

9.9.2019 v 19:17 | Karma: 39,32 | Přečteno: 4623x | Diskuse| Ona

Kateřina Karolová

Dudlík má tři rychlosti, víte to?

Dokud nejste matkou, nechávají vás v obchodech uličky, určené dětem, naprosto chladnými. Po porodu vás ovšem vaše pudy pudí (právě a pouze) směrem, kde se prodává dětské zboží. Blahopřeji, vítejte mezi námi.

28.5.2019 v 20:08 | Karma: 41,80 | Přečteno: 5590x | Diskuse| Ona

Kateřina Karolová

Láká vás studium medicíny? Zvažte to! – část šestá (Piš, doktore, sekretářka je drahá.)

Každý doktor to jednoho dne pochopí – kdyby se nemusel starat o pacienty, měl by spoustu času vypsat veškerou dokumentaci. Jinak bída, furt ho ti pacienti ruší.

30.4.2019 v 7:00 | Karma: 42,57 | Přečteno: 7944x | Diskuse| Osobní

Kateřina Karolová

Láká vás studium medicíny? Zvažte to! – část pátá (Jsi lékař, tak služ, slouho!)

Dnes něco na téma služby. Ne každý totiž tuší, co si pod tím představit. A medik na škole, pro toho je představa nočních služeb zážitkem, kterého se nemůže dočkat. Nebojte, až se dočkáte, zážitek to bude. Malina, hoši, malina.

8.4.2019 v 14:07 | Karma: 47,57 | Přečteno: 28174x | Diskuse| Osobní

Kateřina Karolová

Láká vás studium medicíny? Zvažte to! – část čtvrtá (Jak svět přichází o kadeřnice)

Přemýšlela jsem, jak popsat a vysvětlit život mladého lékaře, aby jeho situace byla srozumitelná širokému spektru lidí. Co takhle si místo doktora představit někoho jiného, třeba kadeřnici?

28.3.2019 v 7:00 | Karma: 45,22 | Přečteno: 14304x | Diskuse| Osobní

Kateřina Karolová

Láká vás studium medicíny? Zvažte to! - část třetí (Zaplať školné a táhni!)

Jsem z nelékařské rodiny. Když jsem před 18-ti lety váhala, jestli se rozhodnout pro medicínu, neměl mě kdo varovat. Informací jsem měla asi tolik, kolik běžný člověk, co o doktořině slyší jen zprostředkovaně.

5.3.2019 v 20:02 | Karma: 46,74 | Přečteno: 23725x | Diskuse| Osobní

Kateřina Karolová

Už tam budem?

Od té doby, co máme víc dětí, se s plánováním výletů moc nepářem. Prakticky vůbec. My teda, popravdě řečeno, moc nevýletujem. Mé rodičovské svědomí to sebekriticky přiznává a slibuje, že se polepší, jenže samo ví, že ne. A proč?

21.2.2019 v 20:21 | Karma: 39,82 | Přečteno: 5587x | Diskuse| Osobní
  • Počet článků 62
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 13080x
Lékařka a spisovatelka. Pracovala jako pediatrička v Baťově nemocnici ve Zlíně a následně na klinice v Německu. Nyní pečuje o malé pacienty v dětské léčebně v Luhačovicích. Spolupracuje s firmou HiPP, pro kterou píše články a brožury. V podcastech „Baby talk“ sdílí své zkušenosti s posluchači coby pediatrička a maminka v jednom. Narodila se jako jednovaječné dvojče a vdala se za muže, který má taktéž svou identickou kopii. Během tří let se jim postupně narodili tři synové. V roce 2018 byla čtenáři ONA Dnes zvolena Ženou roku. Dříve psala blogy, za které obdržela i několik ocenění, série nazvaná Já, doktorin vyšla knižně. Nyní se věnuje psaní beletrie, a to románů s thrillerovým nádechem (Zítřek ti nikdo neslíbil, Odbočka v lesích, Jiné místo)