Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Lopatu na sníh do ruky těm, co pohrdají matkami na mateřské

Od té doby, co jsem matkou, mě často napadá, k čemu tak přirovnat tu naší bezva dovolenou. Jak jí co nejvýstižněji popsat všem těm, kteří matkami nejsou, přesto však námi, ufňukanými matkami, pohrdají.  

A dnes mi to došlo. Začlo totiž sněžit. U nás na pasekách, tady se se sněhem netroškaří. Tady když se to spustí, tak vážně chumelí. Během noci nás přikryla slušná, několikacentimetrová souvislá pokrývka, kam až dohlédnete.

Děti i já jsme od rána, přilepení k okenní tabuli, spřádali plány, co všechno budem venku dělat. Od představ k činům, jdem na to.

Už to oblíkání na ven bych mohla přirovnat k natěšenému chystání výbavičky pro miminko, k tomu bezelstnému pocitu štěstí, který zachvacuje většinu osob očekávající své první dítě. Už už chcete vyběhnout ven do závějí (porodit a odnést si to miminko domů), ale trochu vás brzdí to všechno okolo, na co se musí myslet.  

Loňská kombinéza je našemu Jonášovi už malá, Filipovi ještě velká. Je třeba být kreativní a nějak to vymyslet. To, co dítěti pořídíte na začátku zimy, mu na konci už nemusí padnout. Skoro máte chuť dětem za ten jejich růst vynadat.

Taška s čepicemi, dědictví po našem příbuzenstvu, sebou nese naději, že mezi nimi objevím alespoň jednu, která na letošní obvod hlavy mých dětí sedne jak ulitá. Leč bohužel. Je třeba k tomu mít i spolupracující děti. Ty se ovšem vyskytují pouze v představách lidí, kteří děti nemají. My matky nakonec po krátkém nerovném boji rezignovaně souhlasíme s čepicí, kterou si děti vyberou podle obrázku na čele. Případně podle barevných kombinací („Ne, tudle ne! Já nechci zelenou!“, ječí náš Jonáš a strhává si z hlavy čepici červenou, tu se Spidermenem). Rukavice vzdávám rovnou. Za tu vzteklou náladu, navozenou ještě před odchodem z domu, za tu mi to teda nestojí. Není nad vlastní zkušenost. Sníh je prima. Sníh studí. Studí, znamená todle. Hele rukavice. Hodí se, viď? Tak na. Když si je sundáš, bude to nanic. Vážně. Neházej je na zem, nešlapej po nich. Víš co? Dej mi je a dělej si, co chceš…

Těm bezdětným tyhle debaty nevysvětlíte. Pokud je prožíváte v představách, nic na nich není. Pokud se na několik let stanou vaší jedinou konverzační realitou, dost v té kritice matek na mateřské zkrotnete.

Venku paráda. Ten sníh a tak. Děti v euforii opouští matčino teritorium, matka je v euforii nahání zpátky ( i s těmi rukavicemi). Musí jim přece ukázat, co všechno se dá se sněhem dělat. Mateřská dovolená, ano, v tuto chvíli jako z katalogu.

Já to dnešní ráno sesbírala kolem pískoviště lopatky a pobídla děti, ať si najdou tatrovky, že budem z příjezdové cesty odklízet sníh. Děti se celé šťastné jaly soustředit na výkon, já v podobném duchu, v nadšení z prvního sněhu, začla sníh odhazovat, hezky zkraje. Klasická velká lopata byla v tu chvíli kdoví kde, co na tom, já si s úsměvem, takovou malou dětskou maketou, dělala pravidelné řádky a bylo mi dobře. Děti i s matkou zabrané do hry, navíc v činnosti, která má smysl. Co víc si na mateřské můžu přát.

Chumelenice zhoustla. Když jsem se ohlídla, bylo vidět, že místo, které jsem už odházela, chytá první vrstvu. A to byl ten moment, kdy mi to došlo. To, k čemu těm bezdětným můj život s dětma přirovnám.

Takže poslouchejte. Porod, to je okamžik, kterým do ruky berete lopatu na sníh. Jste plní sil a nadšení. Odházet tu cestu dá zabrat, ale vy na to máte.

Začínáte svědomitě a pečlivě. Sněží, to neva. Dokončíte řádek a koukáte, musíte přidat, jinak nestíháte. Vypustíte plánovanou pauzu, není kdy. Jde to hůř, než jste si mysleli, kruci. Po očku sledujete, jak to dělají sousedi. U nich prý pohoda. U vás je evidentně něco špatně. Ale není čas na hlubší myšlenky, před váma hromada sněhu, za váma taky, makáme, makáme.

Jste zpocení, unavení, je vám zima a začíná se smrákat. To nikoho nezajímá, noční směna je vaše. A ta zítřejší taky. Víkendovka, svátek. Dny se vám po čase slijou v jednu šmouhu, každý je stejný, nic jiného než sníh.  Jasně že víte, že vaši příjezdovou cestu za vás nikdo odhazovat nebude, ale pomoc by se fakt hodila, máte toho brzo plné zuby. A výsledek nikde. Je to furt dokola, odházím, nasněží, odházím, nasněží. Jak u blbých. Docela vám z toho hrabe. Ne, hrabat máte vy, takže zabereme.

Po pár pokusech začátečníka chytnete grif. Na chvíli ze sebe máte radost. Přidali jste v tempu, ustalo sněžení, cesta je skoro odházená, pude to. Omyl, změna stavu. Prší. Asi vznikne ledovka-jaktože jste na něco takového nepomysleli? Jak to, že nemáte v zásobě písek? Radši pytle písku. Nikdy dřív jste je nepotřebovali, ale teď jezdíte do obchodu jen pro ně. Musíte mezitím sehnat a zaplatit někoho, kdo za vás v tu dobu bude odhazovat sníh z cesty. Furt totiž sněží, chápete? Cesta v cajku je teď vaší jedinou prioritou. Kdysi jste plánovali i světýlka okolo a tak, ale jste rádi, že zvládáte základní level. Jste alergičtí na kecy všech, kteří příjezdovou cestu nemají, a přesto pindaj.

Začínáte o sobě pochybovat. Dřív se to zdálo tak jednoduché. Tak primitivní. Odklízet sníh, co je na tom? To zvládne každý. Proč si to neužíváte? Jo, jsou chvíle, kdy svítí slunce a vločky se lesknou, cesta odházená. Naplňuje vás to štěstím i pýchou. Ale to nic nemění na tom, že váš starý život, ten bez sněhu na příjezdové cestě, že ten je prostě pryč. Že ať se vám chce nebo ne, ať máte jakékoliv vlastní nenaplněné potřeby, vždycky bude na prvním místě ta cesta.

Závidíte každému, kdo má možnost dělat cokoliv jiného, než odhazovat sníh. Jezdí si do práce válet šunky a vy přitom nemáte ani čas se najíst. Všude hromady sněhu. Nezvládáte to. Nesmíte to říct nahlas, jak byste mohla, když všichni okolo mávají lopatou s takovou chutí. Ve dne, v noci. Nespíte, soustředíte se jen na to, udržet si životní funkce a proházenou příjezdovou cestu. Na záchod taky nechodíte, naštěstí to úzce souvisí s tím, že nemůžete dodržovat pitný režim. Vaše režimy jsou vám vůbec ukradené. Při odhazování rupla lopata, musíte pořídit novou. Nebo improvizovat. Bože, ať už skončí zima. Chci dovolenou.

Ale tu mateřskou ne, to mi teda věřte…

PS: kdo nepochopil nadsázku, toho budou mé děti strašit ve snu. S lopatou na sníh.

Autor: Kateřina Karolová | úterý 11.12.2018 16:54 | karma článku: 42,98 | přečteno: 8155x
  • Další články autora

Kateřina Karolová

Wellness pobyt v hotelu? Ne. Děsivá exkurze do jiného století.

Přála jsem si odpočinek na pár dní, dámský relax s mou sestrou. Vytouženou pauzu od pracovní a rodičovské role. Wellness, masáž a dobré jídlo. A tak jsem zapátrala, načež mi do oka padnul hotel s názvem Harmonie.

27.10.2023 v 8:00 | Karma: 45,08 | Přečteno: 16121x | Diskuse| Společnost

Kateřina Karolová

Láká vás studium medicíny? Zvažte to! – část desátá (Pohotová pohodová pohotovost)

Milí budoucí lékaři, naděje naše. Chtěla bych vás seznámit se zákulisím pohotovosti. Jestli se nemůžete dočkat lékařské profese, bylo by fér vědět, čemu se chystáte upsat duši.

3.10.2021 v 21:51 | Karma: 42,54 | Přečteno: 8608x | Diskuse| Společnost

Kateřina Karolová

Taky jste si přála malou princeznu a lítaj vám doma Páni kluci?

Nedávno jsem potkala holčičku jak z katalogu. Zapletené culíky, nehtíky na růžovo, opodál její těhotná maminka. Ptám se: „Co to bude?“ Prý zase holka, že si to tak s manželem naplánovali. To já taky. A mám tři kluky.

22.9.2021 v 7:30 | Karma: 40,60 | Přečteno: 3933x | Diskuse| Společnost

Kateřina Karolová

Rodinná idyla za dob pandemie? S mými dětmi - leda ve snu.

Tak se prý blíží čtvrtá vlna. Vypadá to,že zavřou školy, školky, všechno. Teda až po volbách, jasný. Budem opět všichni pospolu.Při vzpomínce na letošní jaro hledám číslo do Bohnic. Ani Chocholouškovi bych mé tři školkáče nepřála.

9.9.2021 v 13:39 | Karma: 42,71 | Přečteno: 6869x | Diskuse| Společnost

Kateřina Karolová

Cestování s Českými dráhami? Únikovka pro otrlé!

Tak jsem si z Moravy vyjela do Prahy. S partou holek, navštívit kamarádku, jen tak na otočku, oslavit její narozeniny. Ráno tam, večer zpátky. Chtěly jsme se vyhnout D1, takže vlakem. Zážitek, který mi vydrží až do důchodu.

18.7.2021 v 22:54 | Karma: 47,33 | Přečteno: 20927x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

  • Počet článků 62
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 13080x
Lékařka a spisovatelka. Pracovala jako pediatrička v Baťově nemocnici ve Zlíně a následně na klinice v Německu. Nyní pečuje o malé pacienty v dětské léčebně v Luhačovicích. Spolupracuje s firmou HiPP, pro kterou píše články a brožury. V podcastech „Baby talk“ sdílí své zkušenosti s posluchači coby pediatrička a maminka v jednom. Narodila se jako jednovaječné dvojče a vdala se za muže, který má taktéž svou identickou kopii. Během tří let se jim postupně narodili tři synové. V roce 2018 byla čtenáři ONA Dnes zvolena Ženou roku. Dříve psala blogy, za které obdržela i několik ocenění, série nazvaná Já, doktorin vyšla knižně. Nyní se věnuje psaní beletrie, a to románů s thrillerovým nádechem (Zítřek ti nikdo neslíbil, Odbočka v lesích, Jiné místo)