Připadáte si málo technicky zdatná? Staňte se matkou na mateřské!

8. 08. 2018 7:00:00
Mateřská vás naučí. Vycvičí vás v odvětvích, které běžná žena nemá možnost prozkoumat. Třeba taková technická stránka autosedaček. Stačí se rozhodnout, že sundáte a vyčistíte potah.

Během mateřské vám měkne mozek. Vše, k čemu jste do té doby profesně směřovala, pro co jste zvyšovala svojí kvalifikaci, ztrácí okamžikem porodu na své ceně. V tom pravém smyslu slova totiž své schopnosti na hodně dlouhou dobu nevyužijete a doslova cítíte, jak se úspěšně formujete v simplexní osobnost. Nastává pro vás období, kdy jste nucena se samovzdělávat v činnostech, které ve svém dalším životě už nejspíš nikdy potřebovat nebudete, které by vás dřív ani nenapadlo řešit, ale pro zachování stability vesmíru je řešíte. Třeba takový špinavý potah od autosedačky. Během vaší mateřské dovolené nastane chvíle, kdy se odhodláte zjistit, jestli se dá prát.

Dokud nemáte děti, netušíte ani, kde se vlastně taková autosedačka kupuje. Ale jakmile se vám blíží termín porodu, uznáte, že je načase si to zjistit. Zezačátku, plni vzrušujícího nadšení, studujete na internetu jednotlivé typy, pročítáte recenze, srovnáváte výhody a ceny. Zjišťujete, že je to trochu složitější, než jste čekala. Někde tam uvnitř ve vás začne klíčit mírné znepokojení, protože je vám jasné, že podobně podrobně bude potřeba pozjišťovat vše o kočárcích, dětských postýlkách, matracích, oblečcích...Ne, se schopností rozumět tomuhle všemu se běžná žena nerodí. A i když se běžná žena na své dítě naprosto běžně (klidně i nadprůměrně) těší, přece jen nastane okamžik, kdy té ženě množství těchhle cizích informací začne přerůstat přes hlavu. Ta autosedačka a všechno ostatní se totiž pořídit musí. Ale vy, i když žena, tomu nerozumíte. Jen víte, že pro své dítě si přejete to nejlepší. Neznamená to to nejdražší, ale jistotu, že jste udělala vše, co bylo ve vašich silách.

Tak. Jste dokonalá. Pochopila jste, jak a kde se taková autosedačka pořizuje. A pořídíte jí. Nic levného, mezi náma. Naučíte se jí správně vkládat do auta. Bez dítěte to jde skoro samo. Což se nedá srovnat se situací, která odpovídá běžnému provozu. I to novorozeně, co vlastně nic neváží-s ním je ta autosedačka docela těžká, věřili byste tomu? Zezačátku dítě pěkně spolupracuje. Prospí totiž způsobně všechny vaše zoufalé pokusy nacpat se půlkou těla do nitra auta a vše správně zapnout. Vytrénujete se k dokonalosti, a to je dobře-brzy vám totiž nastane období, kdy se ze zapínání pásů v autě stane vyčerpávající boj. Dítě bude silnější a bude si formovat svou osobnost. A bude víc vzhůru. A nebude chtít cestovat autem. Pásy vám budou připadat kratší, zapínání dál, aoutosedačka těžší a vy sami prostorově výraznější. Dojde vám, proč byly některé typy autosedaček dražší než ten, co jste pořídila vy. Příště budete chytřejší.

Příště? Máte dojem, že na té vaší fungl nové autosedačce ještě nestačil zaschnout výrobní lak, a tomu vašemu dítěti začne být malá! Jak si mohl dovolit z ní vyrůst?!

Nová, větší autosedačka, se vybírá samozřejmě podle zcela jiných kritérií, než ta, ze které jste si před nedávnem, hrdostí nad vlastní genialitou, udělila doktorát. Se svými vědomostmi jste opět na začátku startovní linie a nezbyde vám, než věnovat večery dobrovolnému samostudiu.

Vyzbrojená informacemi z praxe, pořídíte autosedačku novou, větší. Považuju za důležité nyní poznamenat, že ke staré autosedačce je dobré pořídit si i další dítě. Přece teď tu malou autosedačku neprodáte, když jste se jí právě naučila používat!

Slovo používat v sobě nese zvláštní poselství. Použitá autosedačka vypadá jinak, než ta fungl nová. Použitou autosedačku je potřeba čas od času vyprat. Já vím, já vím, pere pračka (kde já už to slyšela?...), na vás je jen, ten potah do pračky vložit.

Nyní varování: nepokoušejte se rozkládat a skládat autosedačku na „potah - a to ostatní“ osamotě! Tím myslím bez sklenky vína. Je to trudný, několikahodinový proces, a bez spolehlivého partnera (nemluvím o manželovi) to nedáte.

Během snímání potahu zažijete slušnou škálu pocitů. Od zaujatého odhodlání, přes pozvolné rozčarování, až po chvíle kontrolovaného vzteku prolínané návaly zuřivosti. V těchto okamžicích nepožívejte hrubé násilí, všechny gumičky a svorky přišité výrobcem, se vám budou hodit, a to ve fázi opětovného navlékání potahu na autosedačku. Pokud bych měla vyjádřit míru zoufalství (nad vlastní neschopností) škálou od jedné do deseti, dala bych jedenáct. Dalo by se říct, že by vám po tomto procesu měl být udělen výuční list. Dočista sama (no dobře, s tím vínem) jste přišla na funkci každé páčky, dírky i zarážky. Pochopila jste princip toho, proč a kudy vedou pásy, a čím to všechno drží pohromadě. Pere pračka a vy ze sebe máte fakt fajn pocit. Nebojte, ne na dlouho.

To, co jste si totiž prožila během snímání potahu, se vůbec nedá srovnat s tím, co vás čeká při sestavování autosedačky do původní podoby. Litujete, že jste zavrhla vytvořit si během demontáže fotodokumentaci. Kostra autosedačky vás vyčkávavě pozoruje. Potah je nutné navléknout v přesně daném směru. Tedy v tom směru, který je přesně opačný tomu, kterým začnete. Jakmile se vám po několika bezradných pokusech (prokládejte je tím vínem!) podaří kus potahu nasadit, dojde vám, že další část potahu se měla nasadit ještě předtím. Všechno zpátky. Napodruhé vám to nepřijde o nic snazší, ale jste vděčná za ty poutka a gumičky, které jste si se sebezapřením zakázala odstřihnout. Tak. Hrdě se zdálky zadíváte na svůj výtvor. Něco chybí. Že by bezpečnostní pásy? Nevině se válí na dně koše na prádlo. Do pračky jste je hodila jen ze soucitu. Nyní vám dochází, že jste je snaživě sundávala jako poslední. Logicky by tedy měly být navlečeny jako první. Dolijte si sklenku a otevřete si fotky autosedačky na netu. Existuje i papírový návod dodávaný výrobcem (zodpovědně jsem si schovala všechny výtisky včetně hebrejského), ale nacházíte se v rozpoložení, kdy vám net neuškodí. Než se odhodláte potupně rozkliknout nápovědu, vemte to přes facebook, mail a blogy. Rychlostí matky na mateřské, samozřejmě. Jistě, děti máte, ale autosedačku perete zásadně v čase, kdy na ně dohlíží někdo jiný. Dost vás proto štve, že vám to tak trvá. Přejete si ve svém osobním volnu dělat cokoliv jiného než montéra autosedaček, chápete?

A příště vám povím, jak se k vypraným potahům autosedaček staví mé děti. Musím to nejdřív vydýchat.

Autor: Kateřina Karolová | středa 8.8.2018 7:00 | karma článku: 36.56 | přečteno: 3701x

Další články blogera

Kateřina Karolová

Wellness pobyt v hotelu? Ne. Děsivá exkurze do jiného století.

Přála jsem si odpočinek na pár dní, dámský relax s mou sestrou. Vytouženou pauzu od pracovní a rodičovské role. Wellness, masáž a dobré jídlo. A tak jsem zapátrala, načež mi do oka padnul hotel s názvem Harmonie.

27.10.2023 v 8:00 | Karma článku: 45.08 | Přečteno: 16089 | Diskuse

Kateřina Karolová

Láká vás studium medicíny? Zvažte to! – část desátá (Pohotová pohodová pohotovost)

Milí budoucí lékaři, naděje naše. Chtěla bych vás seznámit se zákulisím pohotovosti. Jestli se nemůžete dočkat lékařské profese, bylo by fér vědět, čemu se chystáte upsat duši.

3.10.2021 v 21:51 | Karma článku: 42.54 | Přečteno: 8597 | Diskuse

Kateřina Karolová

Taky jste si přála malou princeznu a lítaj vám doma Páni kluci?

Nedávno jsem potkala holčičku jak z katalogu. Zapletené culíky, nehtíky na růžovo, opodál její těhotná maminka. Ptám se: „Co to bude?“ Prý zase holka, že si to tak s manželem naplánovali. To já taky. A mám tři kluky.

22.9.2021 v 7:30 | Karma článku: 40.60 | Přečteno: 3923 | Diskuse

Kateřina Karolová

Rodinná idyla za dob pandemie? S mými dětmi - leda ve snu.

Tak se prý blíží čtvrtá vlna. Vypadá to,že zavřou školy, školky, všechno. Teda až po volbách, jasný. Budem opět všichni pospolu.Při vzpomínce na letošní jaro hledám číslo do Bohnic. Ani Chocholouškovi bych mé tři školkáče nepřála.

9.9.2021 v 13:39 | Karma článku: 42.71 | Přečteno: 6867 | Diskuse

Další články z rubriky Ona

Jana Melišová

Keď človek páchá zlo, kde je Boh?

Má človek slobodnú vôľu? Môžeme sa nezávisle rozhodovať a ovplyvňovať smerovanie nášho života? Mám za sebou desať rokov práce kaplána vo väzení. Takže trochu viem, čo to robí alebo nerobí s človekom, keď sa dopustí veľkého zla.

29.3.2024 v 11:54 | Karma článku: 8.91 | Přečteno: 118 | Diskuse

Ivana Lance

USA Georgia vs. Česká Republika

Záleží na tom, jestli jste fanoušcci amerického sladkého a studeného čaje nebo českého piva. Po čem raději sáhnete vy?

28.3.2024 v 16:20 | Karma článku: 20.98 | Přečteno: 374 | Diskuse

Jana Melišová

Nemáte nejaké drobné?

Chcel by som si kúpiť jedlo, nepomôžete mi nejakými drobnými? Otázka, pri ktorej sa mnohí tvária, že nepočujú, prípadne od dotyčného odvracajú zrak, keďže najčastejšie sa ju pýtajú ľudia bez domova nevábneho výzoru.

28.3.2024 v 12:53 | Karma článku: 30.02 | Přečteno: 522 | Diskuse

Jana Kozubíková

kOmický blog CDLXXXI.

Už měsíc mám nový vztah. "Randíme" denně mimo víkendů, ačkoli přiznávám, že myšlenky na něj mne neopouští ani o nich.

28.3.2024 v 6:00 | Karma článku: 9.14 | Přečteno: 189 |

Ivana Dianová

Billa šok

Billu navštěvuju docela často, mám ji totiž co by kamenem dohodil. Mám vůči ní spoustu výhrad, ale jít s plnými taškami pět minut, nebo jet několik stanic je dost rozdíl, což u mne hraje zásadní roli. Dnes jsem tam utrpěla šok.

26.3.2024 v 22:32 | Karma článku: 41.34 | Přečteno: 9275 | Diskuse
Počet článků 62 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 10636

Lékařka a spisovatelka. Pracovala jako pediatrička v Baťově nemocnici ve Zlíně a následně na klinice v Německu. Nyní pečuje o malé pacienty v dětské léčebně v Luhačovicích. Spolupracuje s firmou HiPP, pro kterou píše články a brožury. V podcastech „Baby talk“ sdílí své zkušenosti s posluchači coby pediatrička a maminka v jednom. Narodila se jako jednovaječné dvojče a vdala se za muže, který má taktéž svou identickou kopii. Během tří let se jim postupně narodili tři synové. V roce 2018 byla čtenáři ONA Dnes zvolena Ženou roku. Dříve psala blogy, za které obdržela i několik ocenění, série nazvaná Já, doktorin vyšla knižně. Nyní se věnuje psaní beletrie, a to románů s thrillerovým nádechem (Zítřek ti nikdo neslíbil, Odbočka v lesích, Jiné místo)

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...